Védőoltásokról

Kutyák védőoltásairól

A hazánkban érvényben levő törvények alapján egyedül  veszettség ellen kötelező a kutyákat  beoltani, mivel a  veszettség az emberre is veszélyes  halálos betegség. Ennek a védőoltásnak az elmulasztását a törvény bünteti. A veszettség elleni védőoltás a kutya 3 hónapos korától kötelező, majd évente egyszer kell megismételni.

A veszettségen kívül számos vírusfertőzés betegítheti meg kedvencünket, melyek ellen védőoltásokkal védekezhetünk. Ezek a betegségek a parvóvirus fertőzés, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptoszpirózis és influenza.

Miért fontos a megelőzés?

 Mert ezek a kórokozók súlyos betegségeket okoznak, melyek gyakran szakszerű kezelés mellett is elhullással járnak, vagy maradandó károsodást okoznak az állatok szervezetében. Ezeknek a betegségeknek a kezelése hosszantartó és költséges, lényegesen többe kerül mint a megelőző védőoltás.

A kölyökkutyákat 6 hetes korukig az anyatejből kapott ellenanyagok védik a külnféle betegségek ellen. A kölyökkutyák immunítását ezután kell kialakítani egy megfelelő oltási programmal. A védőoltások legyengített vagy inaktivált kórokozókat tartalmaznak, melyek egészséges állatnál betegséget nem okoznak, de melyeknek legyőzése a szervezet által immunítást biztosít az adott kórokozók ellen. Ezért nagyon fontos, hogy az első védőoltás előtt a kutyák legyenek minimum kétszer féregtelenítve és a védőoltást csak a klinikai vizsgálaton egészségesnek bizonyuló állatok kaphatják meg.

Hogy a beadott védőoltás kitudja hatását fejteni, a szervezetnek szüksége van 10-12 napra.  Mivel az egyszeri védőoltás csak gyenge immunítást bíztosít, ezért kölyökkorban az oltásokat ismételni kell. Felnőtt állatok esetén évi egy emlékeztető oltás beadása szükséges.

Kölyökkutyák optimális oltási programja:

  • 3 hetes kórban első féregtelenítés
  • 5 hetes kórban második féregtelenítés
  • 6 hetes korban parvóvirus és szopornyica  ellenei védőoltás
  • 8 hetes kórban kombinált védőoltás (parvóvirus, szopornyica, fertőző májgyulladás és influenza ellen) + féregtelenítés
  • 10 hetes korban kombinált védőoltás+ féregetelnítés
  • 12 hetes korban veszettség elleni védőoltás

Ha bármi oknál fogva a kölyökkori oltási programot nem lehet időben elkezdeni akkor azt az állatorvos a kutya klinikai vizsgálata után és a gazdával egyeztetve alakítja ki.

Az oltási program kezdetekor minden kutya számára egészségügyi könyvet állítunk ki. Ezekben a könyvekbe tartjuk nyilván a kutya által kapott oltásokat, féregtenítő és külső paraziták ellen kapott készítményeket valamint az esedékes következő kezelések időpontját, így a gazdi sem felejti el, hogy kedvencét orvoshoz kell vinni.