Klinikai vizsgálat

Az alapos klinikai vizsgálat és az Ön által közölt kórelőzmény (anamnézis) alapján állatorvosa fel tudja ismerni kedvence betegségeit. Ezért rendkívül fontos, hogy Ön az állatorvos által feltett kérdésekre pontos, lényegre törő válaszokat adjon.

A korai diagnózis és az azt követő célzott gyógykezelés alapvetően fontos ahhoz, hogy kedvence mielőbb visszanyerje egészségét! Az állatorvosi vizit pontosan meghatározott lépések szerint zajlik. Segítségével az állatorvos képes hőmérőzéssel, hallgatózással, tapintással és szemrevételezéssel megállapítani betegségek egész sorát. Megmérik kedvence súlyát és felveszik a klinikai alapértékeket (testhőmérséklet, pulzusszám, légzésszám).

Ezt követően Önön a sor: Számoljon be minden olyan megfigyelésről, amit az utóbbi időben tapasztalt: étkezésbeli illetve vízfogyasztási változások, eltérések a vizelési és székelési szokásoktól, testsúlyváltozás, aktivitásbeli eltérések – a legkisebb információnak is nagy jelentősége lehet!

Betegségek pontos diagnózisa csak a hasonló tüneteket okozó egyéb kórképek kizárásával állítható fel, ezért gyakran nem támaszkodhatunk kizárólag csak a klinikai vizsgálatok eredményeire ezért ún. para-klinikai (műszeres v. eszközös) vizsgálatokkal kell kiegészítenünk az addigi vizsgálatainkat.

Amiképp az embereknek javasolt az éves rendszerességgel elvégzett orvosi vizsgálat, aképpen javasolt az kedvencének is. Ha kedvence öregebb, vagy valamilyen egészségügyi problémája van, még ennél is gyakoribb vizitekre lehet szüksége. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk azt a tényt is, hogy egy év hosszú idő a kutyák-macskák életében: ők sokkal gyorsabban öregszenek, mint az emberek.