Szemészeti vizsgálat

Az elmúlt években az állatorvosi szemészet nagy fejlődésen ment keresztül,  elérhetővé vált nagyon súlyos, eddig gyógyíthatatlan szembetegségek gyógyszeres vagy műtéti kezelése állatorvosi szemészeti szakrendelőkben, szemész specialista állatorvosok munkája révén.

Ezáltal a szemészti vizsgálat is új értelmet nyert a rendelőben, hiszen  a pontos diagnózis felállítása után lehetőségünk van a súlyos szembetgségben szenvedő  páciensket továbbküldeni kezelésre vagy akár műtétre szemész specialista kollegákhoz.

A szemészeti betegségek vizsgálata az állat alapos megfigyelésén keresztül, az agyi reflexek vizsgálatán át, a szemfenék vizsgálátval ér véget.

Rendelőnkben elérhető vizsgálati módszerek:

Schirmer teszt: fájdalommentes, gyorsan elvégezhető teszt, melynek segítségével megállapítható a könnytermelés mértéke.  A szaruhártyát boritó könnyfilmnek tápláló és védő szerepe van.  Kutyáknál nagyon gyakori a száraz szem betegség, melyet ezzel a teszttel gyorsan ki lehet mutatni és ezután a betegeket a megfelelő ellátásban részesíteni.

Fluoreszcein teszt: fájdalommentes, gyorsan elvégezhető teszt, melynek segítségével kimutathatóak a szaruhártya szabad szemmel nem látható sérülései, fekélyei valamint ellenőrizhető a könnycsatornák átjárhatósága.

Oftalmoszkópos szemfenékvizsgálat: fájdalommentes, gyorsan elvégezhető vizsgálat melynek segítségével az ideghártya (retina) állapotát mérhetjük fel.  A vizsgálat főbb indikációi látásvesztés, látászavar, szemet ért trauma, enyhe fokú szürkehályog, szemnyomás emelkedés. A vizsgálatot pupilla tágítás után lehet elvégezni, az állatok bodítása nem szükséges.

Ultrahangos szemvizsgálat: nyugodt páciensek esetén helyi érzéstelenítéssel, agresszív állatok esetén bódításban történik. Fájdalommentes vizsgálati módszer, melynek segítségével számos, a szem belsejét érintő elváltozás kimutatható (szemlencse elváltozások,  a szem külömböző struktúráiból kiinduló daganatok, a hátulső szemcsarnok elváltozásai, retina leválás) valamint a szemgolyó mögött elhelyezkedő, retrobulbáris térség is vizsgálható (retrobulbáris danatok és tályogok).

 

A szükséges vizsgálatok elvégzése után, a pontos diagnózist felállítva tudjuk a betegek kezelését elvégezni vagy szükség esetén a pácienseket továbbküldeni szemész specialista kollegákhoz.