Bőrgyógyászati vizsgálat

A bőrgyógyászati esetek kezelése az egyik legnehezebb feladat a kisállatrendelőben, mivel nagyon sok betegség azonos tünetekkel nyílvánul meg.

A kezelés sikerességének kulcsa a pontos diagnózis felállítása, a gazda és állatorvos közötti jó komunikáció, a periódikus kontrollvizsgálatok elvégzése.

Rendelőnkben lehetőség van a bőrgyógyászati esetek alapos kivizsgálásra.

Bőrkaparék  minta mikroszkópos vizsgálata: gyorsan kivitelezhető, fájdalommentes vizsgálati módszer, melynek segítségével a parazitás bőrbetegségek és egyes gombás fertőzések diagnosztizálása lehetséges.

Bőrkenet mikroszkópos vizsgálata:gyorsan, a rendelő házilaborjában elvégezhető, fájdalommentes vizsgálati módszer, melynek segítségével a bőr bakteriális fertőzéseit valamint egyes gombás fertőzéséket, egyes autoimmun betegségeket lehet diagnosztizálni. Azokban az esetekben amikor a kenetvizsgálat nem elégséges a pontos diagnózis felállítására, vagy a bőrtünetek nagyon súlyosak lehetőség van a bőr felületéről vett mintából történő bakteriális tenyésztésre és rezisztencivizsgálatra valamint gombatenyésztésre. A mintavétel a rendelőbe történik, a mintát vizsgálatra továbbküldjük szaklaboratóriumba.

Bőrbiopszia vizsgálat: olyan esetekben alkalmazott vizsgálati módszer, amikor az egyéb vizsgálatok nem vezetnek diagnózishoz valamint minden olyan esetben ajánlott elvégzése, amikor a bőr daganatos elváltozásainak gyanúja merül fel.

A mintavétel bódításban, fájdalomcsillapítás mellett történik. A bőrből 0,4cm átmérőjű kör alakú mintákat veszünk. A minták feldolgozása és kiértékelése szaklaboratóriumba történik.

Vérvizsgálat: allergiás bőrbetegségek gyanúja esetén lehetőség van vérmintából történő allergiavizsgálatra és az eredmény függvényében hiposzenzitizálló kezelésre.

Egyes bőrtünetekkel járó belgyógyászati betegségek esetén is ajánlott vérvizsgálat elvégzése.

A mintavétel éhgyomorra, a rendelőben történik, vizsgálatra a mintát továbbküldjük állatorvosi szaklabaratóriumba.