Féreghajtásról, külső parazitákról

Bélgiliszták elleni féregetelenítés

Az egészséges állattartás legfontosabb szabálya kedvenceink rendszeres és hatékony féregtelenítése, hiszen  a kutya és macska bélférgei közül több  az embert is megfertőzheti, súlyos megbetegedéseket okozva. Rendelőnkben mindig felhívjuk a gazdik figyelmét, hogy a rendszeres és hatékony féregtelenítés nem csak a kedvencek hanem a gazdik egészségmegőrzéséért is fontos.

A kutyák és macskák féregtelenítését periódikusan végezzük.

Kölyök állatok esetében az első féregtelenítés optimálisan 3 hetes kórban történik, majd ezt követően 5 hetes kórban a második. Így az első védőoltás időpontjáig az állatok túlesnek két féregtelenítésen, az oltást egészségesen kaphatják meg.  A kölyökkori védőoltások alkalmával a kiskutyák és cicák mindig kapnak féregtelenítő készítményt is.

Felnőtt, egészséges állatok esetében a féregtelenítést 3 havonta ajánlott ismételni.

Féregtelenítő készítmények léteznek tabletta, szuszpenzió és spot-on (csepp) formában, többféle hatóanyagot tartalmazva. A féregtelenítő készítmény kiválasztása során az állatorvos figyelembe veszi az állat életkorát, tartási- és életkörülményeit.

Fontos tudni, hogy a rendszeres féregtelenítés mellett is előfordulhat kedvencünk bélférgessége, hiszen egyetlen féreghajtó készítmény sem hatékony az összes fajta bélgiliszta ellen. Rendelőnkben minden olyan esetben székletvizsgálatot végzünk, ha a páciensnek hasmenése van, hányik, étvágytalan, sovány, szörzete matt, száraz. A székletvizsgálat eredményének függvényében pontosan olyan hatóanyagú készítményt tudunk alkalmazni, ami az adott fajtájú parazitára a leghatékonyabban hat.

Hogy megelőzzük az állatok környezetének parazitákkal való fertőzését ezért minden féregtelenítés után a székletet 48 óráig azonnal össze kell pucolni és eldobni. Az egy háztartásban elő összes házikedvenc féregtelenítését egyszerre kell elvégezni, így megelőzhető, hogy az állatok egymást fertőzzék.

 

Külső élősködők elleni védekezés

Ezek az élősködők (bolhák, tetvek, kullancsok)  megcsípve a kedvenceket bőrirritációt, viszketegséget okoznak, ami az állatok számára rossz közérzetet jelent, mindemellett számos betegség forrásai lehetnek. Kutyáknál és cicáknál is nagyon gyakori a bolhacsípés miatt kialakúlt allergiás bőrgyulladás, a bolha a kutyák és macskák galandféreg fertőzésének forrása, a kullanccsípés következtében kutyánk Lyme kórral és babeziózissal fertőződhet.

A kutya és macska bolhái a gazdit is megcsíphetik,  kellemetlen, viszkető tüneteket okozva.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a külső elősködők elleni védekezés nem szezonális probléma, a hideg évszakban is szükség van a megfelelő kezelésre.

A bolha és kullancsírtó készítményeknek sok formája létezik, tabletta, spot-on(csepp), nyakörv, sampon, por és spray.  A megfelelő készítményt az állatorvos kedvencünk életkorának, életkörülményeinek függvényében választja ki.

Mindenképpen az élősködökkel történő fertőzés megelőzésére  kell törekedni, így védhetjük meg kedvencünket az ezek által terjesztett betegségektől.

Nagyon fontos az egy háztartásban élő cicák és kutyák egyidejű kezelése, így megelőzhető az egymás közötti fertőződés.

Ha már kialakult fertőzéssel állunk szemben akkor nagyon fontos az állatok kezelése mellett a környezet rendszeres fertőtlenítése is.