Microchippes azonosítás, útlevél kiállítás

Állatazonosítás

2014 március 15 – től Romániában is kötelezővé vált a kutyák microchipes megjelölése és országos nyilvántartásba történő regisztrálása. Így az első állatorvosi vizsgálatoknál vagy legkésőbb a veszettség elleni védőoltás előtt minden kutyának megtörténik a microchip beültetés.

Hogyan történik a microchip beültetés?

A microchip egy rizsszem nagyságú készülék, amit egy speciális tű segítségével a bőr alá juttatunk a kutya nyaki vagy lapockaközti területén. A microchip nem mérgező, nem okoz egészségkárosodást, nem merül le, nem kell cserélni, nem ad ki jelet, egyedi kódja (több számjegyből álló számsor) csak egy microchip-leolvasóval olvasható le. A kódhoz társított tulajdonosi adatok és az állat adatai hatóságilag felhatalmazott állatorvos által felvezetődnek a Román Állatorvosi Kamara által működtetett országos nyilvántartó rendszerbe (RECS). Ezekhez az adatokhoz csak az erre felhatalmazott személyek férnek hozzá, így amennyiben egy elveszett állatot találunk, a megtaláló elviszi a talált állatot egy állatorvoshoz, ahol a chipszámot leolvasva megtudhatjuk a gazdi elérhetőségét és az állat adatait.

Melyek a chippezés előnyei?

  • az állatazonosítás legegyszerűbb és kevésbé fájdalmas módja (nem szükséges az állatot bebódítani)
  • életre szóló beazonosíthatóság
  • talált állatok gazdáinak könnyű beazonosítása
  • illegális állatkereskedelemtől, állat eltulajdonítástól való elbátortalanítás
  • egy biztosabb és következetesebb ellenőrzési lehetősége egyes fertőző és parazitás betegségeknek
Az egyedi megjelölés szükséges az európai kisállat útlevél (Pet Passport) kiállításához is. A húsevő kisállatok (kutya, macska, vadászgörény) Európai Uniós országokban történő utaztatásához állatútlevélre van szükség, melyet jogosult állatorvos állíthat ki és regisztrálhat. Az útlevél kiállításának feltétele a kisállat azonosíthatósága (microchippes megjelölése) és érvényes veszettség elleni oltása. Az állatazonosítással kapcsolatos további információk és szabályozások az alábbi honlapon olvashatók: www.rompetid.ro

További fontos tudnivalók!
  • a közterületeken megtalált és nem beazonosítható kutyák, gazdátlan állatoknak minősülnek és az érvényben lévő törvények szerint járnak el velük. Jelen törvények értelmében (258/2013 Törvény) a menhelyre került kutyákat 14 munkanapig kötelesek megőrizni. Ez idő alatt, ha nem jelentkezik a tulajdonos vagy egy örökbefogadó gazda, akkor az állat elaltatására kerül sor.
  • mint kutyatulajdonos, ha közterületre akarsz menni a kutyáddal, magadnál kell tartanod a kutyád egészségügyi könyvecskéjét.
  • bármelyik alábbiakban felsorolt eseménykor köteles vagy 7 napon belül értesíteni az állatorvosodat: tulajdonos csere, adományozás, kisállat elveszítése, állat elpusztulása.